Aygar İnşaat

   
   
   
   
   

 

Röportaj

 

Mamak’ın sevilen işadamlarından Hacı Aygar’la çalışma hayatı üzerine sohbet ettik..

 

Hacı AYGAR: “Ticarette insanı merkeze koyarsanız, başarıyı yakalarsınız”

 

30 yıldır ticari hayatın içerisinde olduğunu anlatan Mamak’ın sevilen işadamlarından Hacı Aygar, hep insan merkezli ticaret yaptıklarını, bunun için de müşteri memnuniyetini plana koyduğunu söyledi.  Aygar, insan kaynaklarının artık her işte birinci derecede önemli olduğunu belirterek, “Cebeci Sürücü Kursu yarım yüzyıla yakın insanlara hizmet vermektedir. İşletmelerin kısa sürede tarih olduğu bir dönemde Sürücü Kursumuz ayakta duruyorsa bu insanların bize göstermiş olduğu güven ve vermiş oldukları olumlu referanslardır” şeklinde konuştu.

 

Hacı Bey, Sürücü kursu ile ilgili olarak çalışmalarınızdan kısaca bahseder misiniz?

 

Cebeci Sürücü Kursu, Başkent’te yılların trafik deneyimi ve birikimini sürücü adayları ile paylaşarak, trafik kazalarını en aza düşürme yolunda ilerliyor. Ülkedeki trafik kazalarının büyük bir bölümünün eğitimsizlikten kaynaklandığına inanan Cebeci Sürücü Kursu amacına uygun eğitimin verilmesi dâhilinde trafik kazalarının en aza indirilebileceği ve ölümlerin de minimum seviyelere düşürülebileceğine inanarak çalışıyor.

 

Sürücü adaylarına en iyi hizmet vermeyi ilke ediniyoruz. Amacımız, deneyimli eğitimcilerinin yeni trafiğe çıkacak olan adaylara en iyi trafik eğitimini vermektir. İnsan sevgisinin bizim için kutsal olduğunu bildiğimiz için hoşgörü ile umutların yarınlara taşınmasına yardımcı olmayı hedefliyoruz. Yıllardır verdiğimiz eğitimler ile binlerce insanı sürücü yaptık. En iyi eğitimin verilmesi için hem eğitmen kadromuzu en iyilerinden seçtik hem de eğitim kadromuzu en güzel şekilde dizayn ettik.

 

Peki, sürücülere tavsiyeleriniz nelerdir?

 

İyi sürücü olmak için iyi eğitimden geçmek gerekiyor. Sürücülerin dikkatli, sabırlı ve kurallara uyarak araç kullanmaları ile kazalarda meydana gelen her türlü kayıp azalacaktır. Lütfen sabır diyoruz, yoksa trafik işin içinden çıkılmaz bir hale gelir.

 

Sürücü Kursunuz devam ederken inşaat sektörüne nasıl adım attınız?

 

Sürücü kursunda insanlarla çok sıcak diyalog içerisinde olduk. Yine Mamak bölgesinde geniş bir tanıdık grubumuz oluştu. Alternatif bir işkolu yapmayı planlıyorduk. Araştırdık ve inşaat sektörünün bu konuda uygun olduğunu gördük. 2001 yılında inşaat işlerine başladık. İnşat işlerine girmemiz de biraz da amcalarımız etkili oldu. Aygar inşaat olarak amcalarımız 100 yakın inşaat yapmışlardı. Biz de bir aile mesleğinin devamı olarak 2001 yılından itibaren Mamak’ta inşaat yapmaya başladık. 9 tane inşaat bitirdik. 8 tanesinin iskânını alarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bir tanesinin de iş bitirmesini tamamladık. Bir tanesinin de hafriyatını aldık.

 

Sizce inşaat sektörünün artıları ve eksileri nelerdir?

 

İnşaat sektörünün en büyük sorunu, eksileri faiz oranlarının yüksek olması, inşaat maliyetlerinin yüksek olması, demir fiyatlarının da aşırı yükselmedir. Buna ek olarak, belediye harçları, AYKOME’ye ödediğimiz haksız kazançlardır. Ayrıca, elektrik, su, kanal, yol derken ASKİ’ye beş defa ücret ödüyoruz. Ücret alınsın ama parsel yapıldıktan sonra ASKİ ile doğalgaz ile olan yerlerde ağızlar bulunsun. Avrupa’da yeni yaptığınız binada her şey hazır. Siz binayı yaptığınızda sadece bağlantılarını gerçekleştiriyorsunuz. Ruhsat alırken harcını yatırıyorsun, bitirince risklerle uğraşmıyorsun. Oysa bizde durum tamamen farklı. Yer altından kablolar gidiyor, sular gidiyor nerede ne var belirleyici unsurlar da yok. Bizim elektrik dağıtım firması ile sorunlarımız var. İnşaatımızın içerisinde trafo bulunuyor ve bir türlü kaldırtamıyoruz. Her şeyin bedelini ödediğimiz halde riskini de bize yüklüyorlar.

 

Peki, güzel uygulamalarla karşılaşıyor musunuz?

 

Su aboneliği konusunda iyi bir uygulama başladı. Temiz su aboneliği konusunda sıkıntılar yaşanmıyor. Bu güzel bir çalışma. Doğalgaz konusunda geçtiğimiz yıl bağlantı konusunda sıkıntılar yaşandı. Bizim belediyeden isteğimiz ruhsat aldığımızda tüm doğalgaz, su elektrik bağlantı noktalarını gösteren krokiler bize verilsin biz de hangi konuda ne yapacağımızı bilelim. İnsan hayatını riske atmayalım.

 

İnşaat yaparken, çalışmayan kanalı bana gösterdiler. Eğer oraya bağlasaydık, iki gün sonra problemlerle karşı karşıya kalacaktık. Kazıyı ilerledik gerçek kanal bağlantısını bulduk.

 

Mamak gelişimi nasıl buluyorsunuz?

 

Şu anda Mamak’ta işler güzel gidiyor. Mamak’ın gelişmesi için iş merkezlerinin açılması gerekiyor. Ege mahallesi, Mamak’ın en güzel yeri haline geldi. Mamak’ın daha güzel hale gelmesi için; Alt yapılarının tamamlanması, büyük yeşil alanlarının açılması, alt yapı hizmetlerinin eksiksiz tamamlanması,  eğitim konusunda ciddi atılımların atılması gerekiyor. Lalahan civarında planlanan yeni üniversitenin yanı sıra sanayi sitelerinin kurulması, Akyurt’taki gibi fabrikaların açılması gerekiyor. Alan var ama sanayi konusunda, iş alanları konusunda sıkıntılar var. Eksiklikler var.

 

Ankara’nın batı kısmında, tarım arazilerimiz sanayi parsellerine dönüşürken, Mamak gibi tarım arazisi olmayan bölgeler ise boş bulunuyor. Lalahan, Kutludüğün alanlarının sanayiye açılması gerekiyor.

 

Hangi noktalarda inşaat yapıyorsunuz?

 

Akdere, Peyami Sefa, General Zeki doğan ve Nato yolu güzergâhında, Altıağaç mahallelerde inşaatlarımız devam ediyor.

 

Yaptığınız inşaatları hak ettiği değerinden satabiliyor musunuz?

 

Mamak’taki inşaatlar biz firma olarak gerçek değerinde yapılan satıyorum. Acele etmiyorum. Yılda bir inşaat yapıyorum, kaliteli yapıyorum, iskânını alıyorum ve bekliyorum. Emeğimizin karşılığını, hak ettiğini alıyorsun. Müşteri geliyor, kapı koluna bakıyor, dışına bakıyor, içine bakıyor. Eskisi gibi gözü kapalı ev almıyor. Kartonpiyerin strafor mu, alçı mı onu bile biliyor. İnsanlarımız artık her aşamasını biliyor, teferruatını bile araştırıyor. Onun için kaliteli yaparsanız kazanıyorsunuz, emeğinizin karşılığını alıyorsunuz.

 

Son olarak Mamaklılara bir mesajınız var mı?

 

İnsanlar eskiden barınmak için ev alıyorlardı, şimdi yaşam tarzı geliştirmek için ev alıyorlar. Mamak da bundan sonra prestijli bir bölge haline geliyor. Bunun sonucunda insanlar Ankara’nın her yerinden ev almak için bölgemize geliyor. Önümüzdeki yıllarda bu talep daha da artacaktır.